Een loopbaantraject biedt mogelijkheden voor de werknemer om te onderzoeken of de huidige baan nog genoeg voldoening, uitdaging en/ of plezier biedt. Soms komt de werknemer op een punt in de eigen loopbaan dat hij/ zij andere keuzes wil (of soms moet) maken. De werknemer kan het gevoel hebben vastgelopen te zijn in de eigen functie.
Soms is er als gevolg van interne reorganisatie of een onoplosbaar arbeidsconflict aanleiding om een zogenaamd outplacementtraject op te starten. In dit geval biedt loopbaanondersteuning nieuwe perspectieven voor de werknemer, die op zoek is/ gaat naar een andere baan, soms zelfs een andere werkrichting.
Tijdens loopbaanondersteuning komen een aantal onderdelen vrijwel altijd aan bod:
- zelfonderzoek (kerncompetenties, contratalenten, werkwaarden)
- arbeidsmarktonderzoek en oriรซntatie
- sollicitatievaardigheden
- gebruik van sociale media/ arbeidsmarktbenadering
- effectief gebruik van netwerkcontacten
- begeleiding en bemiddeling naar ander betaalde arbeid
- afscheid van eigen werk en verwerking (wanneer er sprake is van outplacement)
Hierbij maak ik gebruik van het competentiegericht coachen en bemiddelen. Samen met de werknemer vul ik een zoekprofiel in en zoek ik doelgericht naar vacatures. Gedurende de begeleiding reik ik de werknemer passende hulpmiddelen aan om deze aan het denken te zetten en uiteindelijk duidelijke keuzes te laten maken bij het solliciteren en het benaderen van potentiรซle werkgevers.